woensdag 18 september 2024

Kaartje uit Polen

Vandaag (zou ook zomaar gisteren kunnen zijn maar toen ben ik vergeten de brievenbus te checken😊) ontving ik dit kaartje van Vaticaanstad, maar het is verzonden vanuit Polen.
De afzender schrijft dat hij met zijn familie nabij Krakau woont en dat hij academisch leraar is op een van de Poolse universiteiten. 
Er staat op de voorzijde een poststempel (ondersteboven) en ik weet niet of dit nog vanwege iets speciaals is of dat hij daar gewoon per ongeluk terecht is gekomen.

Het kaartje is 47 dagen onderweg geweest en heeft 1049 kilometer afgelegd.

Op de postzegels het 35-jarig jubileum van de Verenigde Naties:


zondag 8 september 2024

Kaartje uit Moldavië

Gisteren waren wij niet thuis en in de PostNL app kon ik zien dat er een Postcrossing kaartje naar mij onderweg was. Wij hebben een zak onder de brievenbus hangen omdat de katten anders met onze post gaan spelen en het is in het verleden regelmatig gebeurd dat ze de post kapot knaagden. Helaas weten ze ook uit deze zak de post te vissen. Dus toen ik zag dat het kaartje onderweg was terwijl wij er niet waren, kreeg ik toch een beetje de kriebels. 

Wij hebben een camera in de hal hangen en op een gegeven moment kreeg ik een melding dat er beweging was gesignaleerd. Toen ik keek, zag ik dat een van de katten het kaartje uit de zak viste. Gelukkig zag ik haar er verder niet mee spelen, dus ik hoopte dat het kaartje nog helemaal heel zou zijn als we thuiskwamen. Gelukkig was dit inderdaad het geval!

Het kaartje is afkomstig uit Moldavië, maar de afzendster schijft dat de kaart heeft gekregen van haar beste vriend(in) in Parijs en ze dacht dat ik hem wel mooi zou vinden. Op de kaart staat Marie Antoinette, de laatste koningin van Frankrijk. Ook al komt de kaart zelf niet uit Moldavië, ze hoopt toch dat het een vleugje historische elegantie aan mijn collectie toevoegt. Als ik ooit naar Moldavië ga raadt ze mij aan om het Orheiul Vechi klooster te gaan ontdekken.
Ik heb dit even op Google opgezocht en dit klooster dateert uit de 13e eeuw en is uitgehouwen in de rotsen in een gebied dat al sinds de prehistorie wordt bewoond. Het klooster wordt nog steeds bewoond door monniken. 
Het schilderij op de kaart is geschilderd door Louise Elisabeth Vigée-Lebrun en heet "Marie-Antoinette dit a la rose".
De kaart heeft 1778 kilometer afgelegd in 37 dagen.

De eerste postzegel die op de kaart zit is uitgebracht ter ere van 30 jaar sinds de introductie van de nationale munteenheid (de Moldavische leu) en op de tweede postzegel zien we Adrian Paunescu, een Roemeense schrijver en politicus.
Ook zitten er nog een paar stickers op de kaart nl. van een Volkswagen busje met een surfbord op het dak, een sprookjesachtig kasteel en een helm met bril:






maandag 2 september 2024

Kaartje uit Finland

Op 13 en 15 augustus jl. schreef ik in mijn blogje over een Postcrossing kaartje die in de PostNL app stond en die ik nog niet ontvangen had. Vanavond ging de bel en stonden er een jongedame en haar vriend (?) voor de deur met een kaartje. Zij bleek het kaartje in de bus te hebben gekregen omdat het huisnummer blijkbaar verkeerd gelezen was. Zelf vond ik het huisnummer wel vrij duidelijk, maar bij PostNL zijn ze wel vaker wat slordig in het lezen van huisnummers, want er gaat wel vaker iets fout met het bezorgen van de post.

Zij zei dat ze me op Instagram een berichtje had gestuurd. Toen zij weer naar huis was heb ik dat berichtje er even bij gezocht. Ze schrijft daarin dat ze mijn blog gevonden had (knap speurwerk alleen aan de hand van een kaartje!) waarin ik over een kaartje had geschreven die ik niet ontvangen had. Het kaartje dat zij had ontvangen was inderdaad het missende kaartje. In de PostNL app zie je namelijk altijd de adreszijde van de post, dus ik had al gezien wat er op stond.

De afzendster van het kaartje stuurt mij warme herfst groetjes uit Noord Finland (maar niet Lapland). Zij is een 59-jarige oma en een heleboel van de dingen die op mijn wensenlijstje staan, zijn dingen die zij ook leuk vindt.

Op het lenticular kaartje (waarbij de afbeelding verandert als je het kaartje kantelt) zie je Europa bij dag als je het de ene kant op kantelt:

en bij nacht als je het de andere kant op kantelt:
Het kaartje heeft er 31 dagen over gedaan (maar dat zijn er eigenlijk minder omdat het kaartje verkeerd bezorgd was) om 1836 kilometer af te leggen.

Op de mooie postzegels staan een hand met een bos bloemen en een stel zwanen: