dinsdag 11 juni 2024

Vakantie kaartje uit Oostenrijk

Ook al gaf de PostNL app aan dat ik vandaag twee Postcrossing kaartjes zou ontvangen, toch lag het maar één in de bus, namelijk dit kaartje uit Oostenrijk.
De afzender schrijft dat ze er ervan houden om te reizen en dat dit kaartje voor hun volgende avontuur staat. De kaart heeft 910 kilometer achter de rug en heeft daar 20 dagen over gedaan.
Er zitten twee postzegels op de kaart, waaronder een hele leuke met een vosje die aan het knutselen is, iets waar ik ook heel erg van hou (zie hiervoor mijn andere blog, waarvan de link hier rechtsboven in de kantlijn staat). Eerst dacht ik dat de bovenkant van de zegel was afgeknipt, maar hij is omgevouwen naar de achterkant van de kaart, zoals je ook op de foto hierboven kunt zien (boven de Amerikaanse dollars).

De andere zegel is van Czismen schachtlaarzen. Zismenmacher (ook Zischmenmacher en Czismenmacher genoemd) waren schoenmakers die lichte, nauwsluitende Hongaarse rijlaarzen maakten, de zogenaamde Czismen (Hongaarse Czisma = laarzen). Vanaf het einde van de 17e eeuw is er een levendige Hongaarse immigratie naar Wenen waar te nemen, in de loop waarvan ook de czismen, samen met de Hongaarse schoenmakers, hun weg naar de keizerlijke woonstad vonden. Al in 1691 vaardigde Leopold I een verordening uit aan de Weense Cism-makers, die toen al in een gilde waren georganiseerd. Czismmakers zijn begin 19e eeuw nog steeds te vinden in Wenen.
En dit is de priority zegel die er op zit:
En er zaten ook nog een drietal leuke kleine stickertjes op:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten