woensdag 19 juni 2024

Drie (!) kaartjes uit Rusland

Ik werd gisteren verwend met niet 1, niet 2 maar met maar liefst 3 Postcrossing kaartjes en toevallig alle drie uit Rusland!


De eerste kaart is dit super leuke White Rabbit kaartje, getekend door Karina Lemesheva. Alice in Wonderland staat op mijn wensenlijstje, dus ik ben hier erg blij mee!

De afzendster woont in Belgorod met haar man en 2 kinderen. Ook heeft zij 2 katten. Ze houdt er van om te tekenen, vooral met waterverf. Onlangs heeft zij de grijns van de Cheshire Cat getekend en ze wil daar een ansichtkaart van maken. Ik ben daar nu heel nieuwsgierig naar!

De kaart heeft er 35 dagen over gedaan om 2402 kilometer te overbruggen.
Er zitten 2 mooie postzegels op, een zeshoekige van een imker en een van een campanula.

Ook zit er een leuke Alice in Wonderland sticker op.


Het tweede kaartje komt uit St. Petersburg en is een foto van het Tavrichesky (Tauride) paleis van architect Ivan Starov. Het is een van de grootste paleizen in St. Petersburg. Het is gebouwd tussen 1783 en 1789 voor prins Grigory Potemkin, vertrouweling en voormalig minnaar van Katharina de Grote. 

Deze kaart heeft 29 dagen gedaan over een afstand van 1729 kilometer.
Er zitten 3 mooie gelijksoortige postzegels op in verschillende kleuren.

Het derde kaartje komt óók uit St. Petersburg waar de afzendster woont met haar man en kat Harry. Op de kaart een interieur dat in mijn beleving wel op de woning van een hobbit lijkt, dat komt door het ronde raam en de bruine kleuren.

De kaart is 27 dagen onderweg geweest en heeft 1729 kilometer achter de rug.

Er zitten 2 postzegels op die ook op de vorige kaart zitten en verder zit er een zegel op van een “Cortusa Sibirica” oftewel de Siberische Cortusa. Deze plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya, China en het zuiden van Siberië. De bloemen verschijnen in mei en zijn voornamelijk donkerpaars. De plant wordt gebruikt in traditionele medische praktijken in Oost-Azië en hij is ook geschikt voor het maken van thee, die gedronken wordt vanwege de vermeende versterkende en tonische effecten. Hij is ook belangrijk voor de bijenteelt omdat de bloemen veel nectar bevatten.

Tevens zitten een paar leuke stickers op de kaart, een van een Matryoshka (ik heb er ergens nog een liggen van toen ik een kind was) die je hierboven links naast de postzegels kunt zien en een van een kat met vleugels bij een paddenstoel. 

Het registratienummer van dit kaartje staat op een grappige kattensticker geschreven.




zaterdag 15 juni 2024

Kaart met Rode Kangoeroe uit Australië

Er zijn van mij nu 5 Postcrossing kaartjes op weg naar het buitenland. Ik zou er 23 mogen versturen. Als je net ingeschreven staat, mag je vijf kaartjes per keer versturen. Naarmate je meer kaarten verstuurt mag je er steeds meer tegelijkertijd onderweg hebben. Bij mij zijn dat er dus 23, maar zoveel stuur ik nooit tegelijk. Ik verstuur er meestal vijf per keer. 

Vandaag lag er weer eentje voor mij in de brievenbus, dit keer een kaartje vanuit Australië.


De kaart is gedateerd 27 mei en is dus 20 dagen onderweg geweest en heeft maar liefst 16.600 kilometer afgelegd!


De afzendster schrijft dat ze in Australië aan het rondreizen is en als ze uit het raam van haar Airbnb kamer waar ze in Sydney verblijven kijkt, ziet ze een gezellige patio met een boom en een ronde tafel met twee stoelen. 

Ik vraag namelijk in mijn profiel als mensen niet weten wat ze moeten schrijven, dat ze beschrijven wat ze zien als ze uit het raam kijken van de kamer waarin ze de kaart schrijven. 

Verder schrijft ze dat ze denkt dat de Circular Quay en The Opera House ”must do’s” zijn evenals een boottocht om de stad vanaf de haven te bekijken. Het wordt ook aangeraden om de dierentuin te bezoeken.


Op de kaart een rode kangoeroe

Zie je de spelfout? 😊😄 (Antwoord helemaal onder dit stukje).

Rechtsonder op de voorkant van de kaart de in mei 1994 afgestempelde “First day of issue” postzegel met ook een rode kangoeroe! Hartstikke leuk om zo een oude kaart/postzegel te ontvangen!
Op de plek waar je normaal gesproken de postzegel plakt, staat dit: 

Het antwoord op de spelfout: er staat “phototgraph” (met een extra “t”) i.p.v. “photograph” 😄.







vrijdag 14 juni 2024

Zo hang ik mijn ontvangen kaarten op

Dit zijn de Postcrossing kaartjes die ik de laatste tijd heb ontvangen. Tijd om plaats te maken voor nieuwe 😃


donderdag 13 juni 2024

Kaartje uit de Oekraïne

Dit kaartje stond al een paar dagen in de PostNL app, maar hij kwam maar niet aan. Totdat hij vandaag eindelijk in de bus lag.

De afzendster woont in Kiev, is 65 jaar en zij stuurt mij de groetjes uit de Oekraïne. 
Dan volgt er een stuk tekst (alles is in het Engels) waar ik niet echt wijs uit kan worden: "I don't like too often under the mask of down is hide the beast". 
Ik heb deze Engelse tekst door Google Translate laten vertalen naar het Oekraïens en die vervolgens weer vertaald naar het Nederlands, en dan komt dit er uit: "Ik hou niet van een beest dat zich te vaak verbergt onder een masker van pluisjes". 
Als ik vervolgens de foto van de tekst laat vertalen, komt er iets soortgelijks uit, dat ik al beter begrijp: "Ik hou er niet zo van om onder het masker van dons het beest te verbergen/vaak verberg je het beest onder het masker van dons". Een soort wolf in schaapskleren denk ik dat ermee bedoeld wordt.
Verder wenst ze mij een fijne dag toe.

Dit is de grappige kaart, die een afstand van 1740 kilometer achter de rug heeft en daar 28 dagen over heeft gedaan.
En dit is de postzegel die er op zit, het is een witte moerbei:


dinsdag 11 juni 2024

Vakantie kaartje uit Oostenrijk

Ook al gaf de PostNL app aan dat ik vandaag twee Postcrossing kaartjes zou ontvangen, toch lag het maar één in de bus, namelijk dit kaartje uit Oostenrijk.
De afzender schrijft dat ze er ervan houden om te reizen en dat dit kaartje voor hun volgende avontuur staat. De kaart heeft 910 kilometer achter de rug en heeft daar 20 dagen over gedaan.
Er zitten twee postzegels op de kaart, waaronder een hele leuke met een vosje die aan het knutselen is, iets waar ik ook heel erg van hou (zie hiervoor mijn andere blog, waarvan de link hier rechtsboven in de kantlijn staat). Eerst dacht ik dat de bovenkant van de zegel was afgeknipt, maar hij is omgevouwen naar de achterkant van de kaart, zoals je ook op de foto hierboven kunt zien (boven de Amerikaanse dollars).

De andere zegel is van Czismen schachtlaarzen. Zismenmacher (ook Zischmenmacher en Czismenmacher genoemd) waren schoenmakers die lichte, nauwsluitende Hongaarse rijlaarzen maakten, de zogenaamde Czismen (Hongaarse Czisma = laarzen). Vanaf het einde van de 17e eeuw is er een levendige Hongaarse immigratie naar Wenen waar te nemen, in de loop waarvan ook de czismen, samen met de Hongaarse schoenmakers, hun weg naar de keizerlijke woonstad vonden. Al in 1691 vaardigde Leopold I een verordening uit aan de Weense Cism-makers, die toen al in een gilde waren georganiseerd. Czismmakers zijn begin 19e eeuw nog steeds te vinden in Wenen.
En dit is de priority zegel die er op zit:
En er zaten ook nog een drietal leuke kleine stickertjes op:



donderdag 6 juni 2024

Kaartje uit de USA

Als je veel kaartjes verstuurt, dan ontvang je er ook veel. Vandaag lag er weer een in de bus, deze keer weer uit de USA. Hij heeft 5592 kilometer afgelegd in 11 dagen.

Het is een erg leuk, ouderwets aandoend kaartje van de Blue Ridge Parkway. Dit is een weg in de USA, die bekend staat om de mooie landschappen.

De afzender heeft 2 mooie quotes op de kaart geschreven:
"Accept both compliments and criticism. It takes both sun & rain for a flower to grow" en
"In seeking happiness for others, you will find it in yourself".
Er zitten 4 hele mooie postzegels op.
Een zegel die op eerste blik op een piraten zegel lijkt, ik heb er eerder een ontvangen (klik) maar dat niet is. Ditmaal is het een zegel van Salem Poor, een tot slaaf gemaakte Afro Amerikaan die in 1769 zijn vrijheid kocht, in 1775 soldaat werd en beroemd werd als oorlogsheld tijdens de Amerikaans Onafhankelijkheidsoorlog. Dus heeft niks met piraten te maken. De hoed bracht mij op een dwaalspoor 😊.
Verder een duif die een brief vast heeft met een hart er op, de Pioneer 10 die rondom Jupiter zweeft (dit is al een oude zegel geloof ik, wat ik kon zien uit 1975!) en een mooie ouderwets aandoende Forever USA zegel met een schedel van een buffel (of is het een bizon?)  erop.


woensdag 5 juni 2024

Ruimte kaartje uit Rusland en sprookjes kaart uit Belarus

Ik werd vandaag weer verwend met 2 kaarten, een uit Rusland en een uit Belarus (Wit Rusland).

Het eerste kaartje is dit ruimte kaartje uit Moskou, Rusland. Ruimte, planeten etc. staan bij mij op mijn wensenlijstje, dus dit kaartje valt zeer zeker goed in de smaak!

De afzendster is stewardess en als ze vliegt voelt zij zich dichtbij de sterren wat een onvergetelijk gevoel is. Nu moet ze weer met beide voeten op de grond komen, want ze wordt binnenkort moeder. 

De kaart heeft 2095 kilometer afgelegd en heeft daar 20 dagen over gedaan.
Deze postzegels zitten er op de kaart:

En verder zijn er nog een paar leuke toepasselijke stickertjes bij geplakt:


Het tweede kaartje dat ik ontving komt uit Belarus en is een prachtig mooi sprookjesachtig kaartje “Fairy Procession” door Ruth Sanderson. Het is een van de mooiste kaartjes die ik met Postcrossing ontvangen heb 😊. Deze kaart was een verassing om te ontvangen, niet alleen omdat ik hem zo mooi vind, maar ook omdat hij niet in de PostNL app stond, dus ik verwachtte alleen het kaartje hierboven.


De afzendster schrijft dat ze kon zien dat ik sinds januari 2017 geen kaartjes uit Belarus heb ontvangen. 

Dat is niet zo raar, aangezien ik gedurende Corona en een hele tijd daarna niet aan Postcrossing heb gedaan. Ik ben in totaal ongeveer 4 jaar niet tot nauwelijks actief geweest. En toevallig kwam een van mijn laatst ontvangen kaartjes wél uit Belarus.


Verder schrijft ze dat ze regelmatig kaarten naar Nederland stuurt en dat Nederland bij haar op de 3e plaats staat wat betreft het aantal kaarten. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en kijkt ze graag series. Met haar man volgt ze op dit moment “Fresh of the Boat”. Elke aflevering duurt maar 20-25 minuten en het is erg grappig. 

Ik ga eens kijken of die serie hier ook ergens te volgen is!


Dit is dus de kaart 🥰 die een afstand heeft afgelegd van 1654 kilometer in 13 dagen.

Er zit ook een hele leuke postzegel op, de tekst linksboven zegt “Belarus” en de tekst onder “Vrolijk Pasen”.


dinsdag 4 juni 2024

Rattenvanger van Hamelen uit Duitsland en kaartje uit Belarus

Vandaag ontving ik weer 2 hele leuke kaartjes, een uit Duitsland en een uit Belarus (Wit Rusland).

Uit Duitsland komt dit leuke kaartje met een klokkenspel van de Rattenvanger van Hamelen. De afzendster schrijft dat het haar spijt dat ze geen kaartje met de Bremer Stadsmuzikanten heeft maar dat ze vorig jaar Hamelen bezocht heeft waar ze een rondleiding door de stad heeft gehad met de rattenvanger en dat het erg leuk was.
Ik vind het niet erg dat ze geen kaart met de Bremer Stadsmuzikanten had, want deze vind ik ook heel erg leuk!
De kaart heeft 149 kilometer overbrugd in 6 dagen.

Op de postzegel staat vertaald “Artikel 1: Het Duitse Rijk is een republiek. De staatsmacht komt van het volk. 100 jaar keizerlijke grondwet van Weimar.”

Het tweede kaartje komt uit Belarus. De afzendster schrijft dat het eindelijk warmer is en dat ze de kou in mei beu is. De dag nadat ze de kaart schrijft zal het 22° worden en gaat ze met vrienden picknicken bij het Zaslavskoe reservoir maar de meeste mensen noemen het de Minsk Sea, ook al is het geen zee. Ze gaan vlees op het vuur bakken, lekker eten en een leuke tijd hebben en ze wenst mij ook een fijn weekend toe.

Ik heb het even opgezocht en het Zaslavskoe reservoir is het op één na grootste stuwmeer van Wit Rusland. Vanwege de grootte noemt de lokale bevolking het de Minskzee.

Op het kaartje staat vertaald “wij vragen het aan de staat”. Ik begrijp niet helemaal de context in combinatie met de afbeelding, maar ik vind het een erg grappig kaartje. Het kaartje is 19 dagen onderweg geweest en heeft 1473 kilometer afgelegd.
Het schattige diertje op de postzegel (dat mij aan een stokstaartje doet denken maar ook aan een marmotje) is een spermophilus suslicus oftewel een gevlekte soeslik/grondeekhoorn. Deze diertjes leven op de steppen van Oost Europa.


zaterdag 1 juni 2024

Pauwenkaart uit Italië en Chinatown kaart uit de USA

Vandaag heb ik weer twee kaartjes ontvangen, ditmaal een prachtige pauwenkaart (staat op mijn wensenlijstje 😊) uit Italië en een kaartje van Chinatown uit de USA.

De verzendster van de pauwenkaart schrijft dat ze net heeft ontbeten en de hond heeft uitgelaten. Ze gaat zo het huis opruimen. Verder plant ze samen met haar man een tripje naar Vicenza met haar schoonmoeder. Zelf woont ze halverwege Verona en Vicenza. Verona is heel erg toeristisch en Vicenza niet maar net zo mooi, ze raadt het aan.
Deze kaart heeft een afstand afgelegd van 893 kilometer en heeft dat in 16 dagen gedaan.

Op de postzegel het Piazza del Plebiscito, dit is het grootste plein van Napels. Het is aangelegd door Joachim Murat, de zwager van keizer Napoleon Bonaparte. Murat was van 1808 tot 1815 koning van Napels. 

Het handschrift op het kaartje uit de USA is vrij moeilijk te lezen. Ik kan eruit opmaken dat hij geen kaartjes van mijn wensenlijstje had en dus deze heeft gekozen. De foto is genomen in augustus 2023 in Chinatown in New York City. Nu de zomer er aan komt maakt hij zich klaar om meer foto’s voor ansichtkaarten te gaan maken (ik denk dus dat hij deze foto ook heeft gemaakt 😃👍🏻). Hij heeft 2 honden van 1 en 3 jaar oud en hij is van plan om in 2025 een reis naar Europa te maken.
De kaart is 9 dagen onderweg geweest en heeft 5894 kilometer gereisd.
Op de ongestempelde postzegel staat de de African Daisy: