donderdag 17 oktober 2024

Kaartje uit Tsjechië

Zojuist lag er een kaartje uit Tsjechië in de bus. Een heel apart kaartje (tenminste, dat vind ik), maar wel heel erg leuk.

Aan de hand van de tekst op de achterkant heb ik gegoogled en het blijkt een illustratie van Galina Miklinova te zijn van de voorkant van een boek van Pavel Srut "Lichozrouti" (De sokkenvreters). Het is een humoristisch sprookje uit 2008:

"Het is niet de wasmachine, maar het zijn de sokkenvreters die altijd één sok van een paar eten. Met smaak. Meestal onzichtbaar voor het menselijk oog, leven de sokkenvreters onder ons, maar ze houden zich verborgen en zijn net zo goed in verstoppen als een kameleon. Sokkenvreters kunnen krimpen en uitrekken en door de kleinste opening glijden. Ze houden helemaal niet van water omdat uitwringen het vervelendste gevoel ter wereld is. Ze zijn allemaal anders. Er zijn sokkenvreters die van avontuur houden, er zijn er die angstig en eigenwijs zijn, maar ook die voorzichtig en verlegen zijn. De held van dit verhaal, de kleine sokkenvreter Giecheltje, en zijn verwaande neefjes glijden van het ene avontuur in het andere. En de meedogenloze sokkenvreteronderzoeker professor Van der Krul zit hen altijd op de hielen…"
De kaart is afkomstig van een 50-jarige vrouw die met haar man in Praag woont. Haar dochter studeert aan de universiteit en is bezig met haar laatste jaar. Zelf werkt ze als laboratorium assistent in een ziekenhuis op de afdeling nucleaire geneeskunde. Ook werkt ze part-time in de dierentuin van Praag, waar ze de kaartverkoop doet.

De kaart is 16 dagen onderweg geweest en heeft een afstand afgelegd van 677 kilometer.

Op een van de postzegels zie je ook een afbeelding van Galin a Miklinova uit het boek. Verder zitten er nog 2 hele mooie postzegels met vlinders en een met bloemen (hibiscus) op:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten